petek, 17. september 2010

TRIM/ cross fit?

Kaj je trimčkanje? Izraz je bil mnogobolj popularen kakšnih 20 ali 30 let nazaj v času. Danes bi kombinaciji teka in različnih vaj rekli drugače.
Cross fit je zaporedje različnih vaj, ki so kombinirane med gimnastiko, weight liftingom (dvigovanje uteži) in pa kondicijskimi prvinami. Sestavi se nakakšen protokol, ki vsebuje eno ali več vaj z lastno težo, eno ali več vaj z dodano težo in eno ali več vaj iz recimo atletike. Tipičen protokol bi lahko izgledal nekako takole:
1. Sklece do maksimalnega števila ponovitev
2. Počepi z utežjo do maksimalnega števila ponovitev
3. Tek na 400 metrov
Ali cel kup različnih variacij na to temo...
:-)


Kako napredovati? Načeloma poznamo dve možnosti.
1. Določiš število ponovitev celega cikla(recimo 3-7) in meriš čas, ki ga potrebuješ za izvedbo celotnega treninga. Naslednjič tekmuješ s svojim časom. Nevarnost, ki se pojavi pri načinu, kjer telo peljemo do maksimuma je slaba(nepravilna) izvedba vaje, ko je telo utrujeno. Posledica se lahko odrazi v poškodbi...



2.Določimo si čas izvajanja, recimo 10 minut in v temu času poskušamo izvesti maksimalno število ponovitev določenega protokola.
Primer:
7x poskok iz počepa, 7 sklec
Torej poskočiš 7x, narediš 7 sklec, poskočiš 7x, narediš 7 sklec...
Ko se naslednjič lotiš istega protokola, lahko preveriš svojo pripravljenost s številom izvedenih ciklov.

Prilagojen cross fit program si lahko privoščite na katerikoli trim stezi, ki ima bazne postaje, vzgibi, sklece, plezanje, poskoki...če vsemu dodate še tek do lokacije treninga in intervalni tek nazaj(kombinacija šprintov in hoje) bo vaše telo vsekakor zadovoljno.
In um bo miren...