nedelja, 5. september 2010

Mirovanje?

Včasih je fizika trdila, da je osnovna narava vseh stvari mirovanje, vse do takrat, ko na njih ne začne delovat sila od zunaj. Danes vemo, da ni tako. Gibanje je osnovna narava vsega, faktorji, ki pridejo od zunaj, so le nekaj, kar vpliva na osnovno gibanje.
Ko telo miruje, se v njem dogaja cel kup stvari, od dihanja, krvnega pretoka, izmenjave tekočin, srčnega utripa in še bi lahko našteval. V bistvu naše telo redkokdaj res miruje. Verjetno je le stanje umirjenosti, ki ga ponuja meditacija tisto, ki lahko za trenutek ustavi čas in se stvari navidezno ustavijo.



Zdi se mi, da je investicija časa v gibanje dobra naložba. Z različnimi oblikami delovanja na fizični ravni se namreč približujemo osnovni naravi. Telo je ustvarjeno za gibanje in počutje v njem je drugačno (beri boljše), kakor če telo za več ur parkiramo pred tak ali drugačen ekran. Mir ni nekaj, kar bi našli zunaj sebe, mir je že del nas. Z gibanjem smo mu mnogo bližje, kot se tega morda zavedamo.



Pravijo, da je prvih tisoč ponovitev tistega, kar počnemo, zgolj intro, ki nas popelje proti globini našega početja. In deset tisoč ponovitev je le izboljšava...Ne glede na trening, ki vam je pri srcu, vedno obstaja možnost izboljšave. Veliko napredka v praksi Aikida se mi je zgodilo, ko se je poglobilo moje dojemanje fizične prakse joge. V jogi sem spoznal globjo resničnost posamezne asane med prakso chi gonga...Osnovna narava stvari je gibanje. In vse je povezano...
:-)