petek, 3. september 2010

Telo vadba?

Beseda telovadba nas večino asociira na osnovno šolo, in učitelja telovadbe, ki je stal pred nami s piščalko okrog vratu...Sama beseda napeljuje na to, da gre za vadbo telesa. Zdi se mi, da je ideja mogoče nekako izpeta, saj ljudje vedno bolj razumemo, da ne gre le za naše telo in pa možgane, ki se nahajajo nekje v glavi. Telo, um, občutenja, zavedanje...vse to skupaj z vsem kar nas obdaja tvori tisto, čemur lahko rečemo jaz.
Na nek način bi lahko trdil, da je telovadba joga, a joga nikakor ni telovadba. Različne prakse joge lahko na različne načine vključimo v svoj vsakdan in nam lahko služijo kot odličen trening telesa in hkrati s takim načinom umirimo svoj um in se zazremo vsvoje doživljanje trenutka.



Treba je razumeti, da je joga stanje in nima prav veliko zveze S telesnimi položaji. Res je, da si večina pod besedo joga predstavlja nekoga v meditativnem položaju ali pa mogoče z nogo za vratom. A BISTVO JOGE NI V TEHNIKAH, KI JIH JOGA PONUJA. Joga je občutek v trenutku, ko nismo obremenjeni s predstavami ali pričakovanji, temveč odprtih rok sprejmemo tisto, kar nam življenje ponuja. Mogoče redno tečete in zgodilo se vam je že, da je pričakovanja popoldanskega teka zmotil dež, ki se je nepričakovano pojavil od nikoder. Mogoče ste ostali doma. Mogoče ste oblekli svojo tekaško opravo in se podali na tek. V dež. In medtem, ko se okrog vas ni spremenilo prav nič, je v vaši notranjosti vaša odločitev teči ali ne teči rodila svoje sadove. Takšne ali drugačne. Joga je delovanje ne glede na okoliščine. Veliko ljudi med vami, ki to prebirate, ste veliki jogiji, ne da bi se tega zavedali. Veliko ljudi, ki vsak dan potegne joga podlogo na dan in izvaja nekaj, kar naj bi bila jogijska praksa, ne bodo nikoli blizu joge. ..
A bistvo tega bloga ni v jogi, čeprav je joga v vsem, ampak v tem, kako še osmisliti delovanje svojega telesa, da bomo iz tega nekaj potegnili. Sprememba je edina stalnica in naj se vaše delovanje drži tega načela. Pojdite na fitnes, tekajte po gozdu, premugajte klanec za klancem na kolesu, veslajte...Obiščite uro joge, pilatesa, body-pumpa...Storite kar vam pade na pamet in to storite ZDAJ!